Geschiedenis

Nadat het landbouwbedrijf van de ouders van Marc stopte, plantte hij in 2006 om de best gelegen gronden in Sint-Lievens-Esse wijnstokken. 1 hectare grond werd aangeplant met 3 druiven rassen: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay.

Momenteel hebben we 5300 planten op ongeveer 1 ha.

Productieproces

Wij produceren op dit ogenblik TWEE mousserende wijnen op traditionele methode. Na een manuele pluk worden de druiven onmiddellijk geperst. Na een bezinkingsproces van 24 uur worden ze overgepompt en wordt de gist toegevoegd. De alcoholisch gisting wordt onder strenge temperatuurcontrole gedaan waarna de malolactische vergisting het appelzuur omzet in melkzuur.

Bij het bottelen wordt aan de wijn gist en suiker toegevoegd om CO2 te vormen in de fles die een druk van 6 bar ontwikkelt. Na 15 maanden,(soms meer) "sur latte" worden dode gisten uit de fles verwijderd door de flessen in verschillende stappen van horizontale naar verticale stand te brengen. Door de flessenhals te bevriezen, wordt de prop 'dode gist' verwijderd uit de fles. Hierna worden de flessen gedoseerd en voorzien van kurk en muselet(kapje van ijzerdraad).

Ligging

De wijngaard is gelegen in Herzele, deelgemeente Sint-Lievens-Esse. De productie van de wijn wordt gedaan in Vlierzele.

Mousserende wijnen

Mousserende wijnen maken is een intensief werk, tussen oogst en verkoop zit er minstens 20 maanden. Bijzonder aan onze wijnen is dat we het karakter van elk wijnjaar willen benadrukken, hierdoor verschilt onze wijn ieder jaar.